AMBULERANDE MUSTERI

IMG_20180912_093658.jpg
 

Ger dina träd mycket frukt?

Det kan vara svårt att ta tillvara på det överflöd som våra träd ger. I år startar vi ett ambulerande musteri som vi kör till din trädgård med elcykel och släpkärra, och gör dina äpplen till must. På så vis kan vi tillsammans göra en naturligt god, hälsosam och hållbar dryck på en råvara som brukar hamna på återvinningsstationen.

När vi kommer ut med vårt ambulerande musteri så ser vi till att vi gör minimal miljöpåverkan, och du får en dryck som är platsproducerad några meter från sitt träd. Det tycker vi om!
 

Det här behöver du veta som är intresserad av denna tjänst:

Vi cyklar ut med vårt musteri från Masthugget till trädgårdar i närområdet. Om dina äpplen finns längre än ca 10 km bort kan mustningen utföras i Kungstens industriområde.

Pris

  • 30 kr per liter (inkl. pastörisering och förpackning) och 150 kr per framkörning.

  • Minimum pris per besök: 1 350 ,- där ingår 40 liter must och framkörningsavgift.

Förpackning

  • Du får musten i tre liters bag-in-box förpackningar.

Hållbarhet

  • Vi pastöriserar musten på plats. En oöppnad förpackning med pastöriserad must håller ett år även i rumstemperatur, och om du förvarar den mörkt och något svalt så kan du förvänta dig en längre hållbarhet. En öppnad förpackning håller upp till en månad i kylskåp.
    Musten kan också tappas upp opastöriserad om du vill frysa in eller göra cider på den. I kylskåp håller opastöriserad must endast ungefär en vecka.

  • Vi använder inga tillsatser och endast era äpplen används till musten.

Utvinning och uppskattning av mängd

  • 100 kg frukt ger ca 50 liter must. En papperskasse rymmer ca 10 kg och en bananlåda ca 20 kg.

Renlighet

  • Frukt plockad direkt från träden behöver inte rengöras. Den frukt som legat på marken kan behöva sköljas av från jord, det beror på hur tät och fin gräsmatta du har. Praktiskt är att tvätta frukten i en balja med trädgårdsslang och plocka upp dom med ett durkslag eller hälla över dom till en genomsläpplig låda

Fruktens skick

  • Det gör inget om frukten ser ful ut på skalet pga skorv eller är angripna av skadedjur. Är de nyligen lätt stötta av ett fall till marken nära inpå mustningen så gör det heller inget. Det viktiga är att ingen brun frukt kommer med, där förruttnelseprocessen har påbörjats.

Mognad & lagring inför mustning

  • De flesta äpplen bör vara mogna vid mustning, men heller inte övermogna. Indikationer på ett lagom moget äpple är att kärnorna är bruna samt att det är ätmoget.

  • Omogna äpplen kan med fördel plockas ner och eftermogna i papplådor eller papperspåsar och på så vis slippa bli nerblåsta av starka höstvindar. Undvik helt att förvara frukt i plastpåsar, de blir snabbt dåliga i instängd miljö.

  • Sommaräpplen såsom Transparante Blanche, Sylvia, Discovery har en väldigt liten mognadslucka och blir sedan snabbt dåliga eller för mjöliga. Denna tidiga mognadskategorin ger alla en syrligare smak än de senare äpplena.

  • Vinteräpplen kan lagras med fördel, för att mustas senare. Se till att de står svalt men säkert från frosten.

Pressrester

  • Vi lämnar pressresterna i sopsäckar med lagom vikt eftersom att vi inte har kapacitet att köra bort det med vår cykelvagn. Kompostera det gärna men helst i stängda behållare, eller lämna på ÅVC; dom tar emot just äpplen även utan ÅVC-kort.

Musta annat än äpplen?

  • Förutom äpplen kan päron också mustas. Men de behöver vara fasta men mogna och blandas med äpplen för bästa resultat.

Äppelsorter

  • Det blir alltid ett bra resultat av att blanda många olika sorters äpplen till mustning. Det ger en balanserad och bred smak. Att vår must är ofiltrerad innebär att den ger mer god smak och nyttiga fibrer än den som är filtrerad och mer klar.

  • Vissa sorter är kända för att bli bra som sk. singel must alltså mustade ensamma, såsom Filippa, Aroma, Ingrid Marie, Ribston